Waarom minder accessoires vaak meer sfeer opleveren


Accessoires zijn de kers op de taart in je interieur. Ze maken een huis persoonlijk, voegen warmte toe en kunnen een ruimte echt afmaken. Toch is het verleidelijk om steeds weer iets nieuws neer te zetten — een vaasje hier, een beeldje daar en voor je het weet staat je interieur vol. Meer is niet altijd beter. 


In deze blog leg ik uit waarom te veel accessoires juist averechts kunnen werken én hoe je ze wel op de juiste manier toepast.


Wat zijn de nadelen van te veel accessoires in huis?


  • Visuele onrust

Te veel decoratieve items zorgen voor een rommelige en drukke uitstraling. Het oog weet niet waar het kijken moet, waardoor het interieur onrustig wordt.


  • Verlies van focus

Mooie of waardevolle items verdienen aandacht. In een overvolle ruimte verdwijnt elk item in de massa. Niets krijgt écht de spotlight die het verdient.


  • Ruimte lijkt kleiner

Veel accessoires maken een ruimte optisch voller. Zeker in compacte woningen is dat iets om rekening mee te houden.


  • Lastiger schoon te houden

Meer spullen betekent ook meer stofvangers. Het schoonmaken kost meer tijd en moeite.


  • Stijlbreuk

Zonder een duidelijke lijn of thema kunnen accessoires botsen qua stijl, kleur of materiaal, wat ten koste gaat van het totaalplaatje en daardoor kan het onsamenhangend worden.



Hoe dan wél? Accessoires gebruiken doe je zo:


  • Less is more

Wees selectief. Kies liever voor een paar sterke items dan voor een overvloed aan kleine spulletjes. Zo ontstaat rust én krijgt elk item de aandacht die het verdient.


  • Clusteren

Groepeer accessoires in plaats van ze verspreid neer te zetten. Een set van drie kandelaars op een dressoir of een mooi gestileerd dienblad op de salontafel oogt verzorgd en doordacht.


  • Oneven aantallen

De regel van drie (of vijf) werkt bijna altijd. Oneven aantallen voelen natuurlijker en speelser aan dan even composities.


  • Speel met hoogte en materiaal

Combineer verschillende hoogtes, vormen en texturen. Denk aan een keramieken vaas naast een houten object en een glazen kandelaar. Zo breng je diepte en spanning in je styling.


  • Laat ruimte over

Niet elk hoekje hoeft gevuld te zijn. Juist de lege plekken zorgen voor balans en ademruimte in je interieur. Styling wordt niet voor niks ook wel ‘de kunst van het weglaten’ genoemd.


  • Kleurgebruik afstemmen

Zorg dat de meeste accessoires passen binnen het kleurenpalet van de ruimte. Hierdoor vormen ze een eenheid in plaats van losse elementen.


Accessoires zijn onmisbaar in een interieur, maar ze verdienen een doordachte plek. Met een minimalistische blik creëer je een rustige basis waarin accessoires kunnen stralen. Minder spullen, meer sfeer.


Hulp nodig bij de juiste balans in jouw interieur?

Ik help je graag om van jouw huis een rustige, stijlvolle plek te maken met een minimalistische blik en een sterk totaalbeeld.
En nee, je hoeft me niet te bellen om je huis vol te zetten met accessoires — daar krijg ik lichte stress van 😉.


Neem contact op, plan een kennismaking en ontdek hoe we samen jouw interieur naar een hoger niveau kunnen tillen.

Neem contact op!
Share by: