Hand in hand


In onze wereld worden we vaak aangemoedigd om meer te hebben, meer te bezitten en meer te consumeren. Maar wat als dit verlangen naar spullen eigenlijk een onzichtbare tol eist op onze gezondheid? 


In deze blog ontdek je de verbanden tussen gezondheidsklachten en het hebben van te veel spullen, en waarom ontspullen de sleutel kan zijn tot een gezondere levensstijl.


Veel wordt te veel

Onze huizen zijn gevuld met bezittingen - kleding die we zelden dragen, gadgets die we nauwelijks gebruiken en allerlei voorwerpen die stof verzamelen. Maar wat als deze overvloed meer is dan alleen maar rommel? Te veel spullen om ons heen kunnen leiden tot een gevoel van overweldiging, waardoor ons stressniveau stijgt.


Het lijkt wel dat het diep geworteld is in onze samenleving: de overtuiging dat meer bezitten gelijk staat aan meer geluk. Ik denk daar anders over. Het constant najagen van bezittingen kan leiden tot ontevredenheid en stress. Waarde staat niet gelijk aan materiële rijkdom. 


Gezondheid en bezittingen

Een overvolle leefruimte kan ook fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan stofophoping en minder bewegingsruimte door veel spullen, maar ook geven te veel woonaccessoires onrust. Soms ongemerkt; je weet niet waar de onrust vandaan komt. Onrust zorgt voor stress. 

Ontspullen kan niet alleen een frissere leefomgeving creëren, maar ook echt leiden tot minder onrust en dus stress. 


Het constant aanschaffen van spullen staat bijna gelijk staat aan het deelnemen aan een marathon zonder eindstreep. Er komt geen eind aan en je raakt doodmoe.


Stel je voor dat je elke keer dat je iets nieuws koopt, ook een denkbeeldig pop-up venster boven je hoofd krijgt dat zegt: "Weet je zeker dat je dit nodig hebt?". En stel je eens voor dat je echt luistert naar die pop-up?

 

Opruimen als levensstijlkeuze

Ontspullen is meer dan alleen het opruimen van rommel; het is een levensstijlkeuze die gericht is op het omarmen van wat echt waardevol is. 

Door bewust te kiezen voor minder, kun je ruimte maken voor meer betekenisvolle ervaringen, relaties en persoonlijke groei. Je bent ook dankbaarder voor de bezittingen die blijven. Het draait niet om gebrek aan waarde, maar om het maximaliseren van de waarde die er echt toe doet.


Ontspullen of minimalisme hoeft niet te betekenen dat je geen spullen meer hebt. Zeker niet. Maar wel dat je bewust bent van de spullen die je hebt en deze niet onnodig bewaard. Bewuste keuzes maken.  


Door bewust te kiezen voor ontspullen, open je de deur naar een gezonder, evenwichtiger leven. 

Minder spullen betekent minder zorgen, en wie had gedacht dat een opgeruimd huis en een opgeruimd brein hand in hand zouden gaan?

Februari 2024 - Charlotte - Cozi Caza

Share by: